LIVE TEXT | Război în Ucraina. Schimbare notabilă în relația Rusia-Turcia. Au trecut 500 de zile -bilanțul operațiunii militare speciale rusești în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Schimbare notabilă în relația Rusia-Turcia. Au trecut 500 de zile -bilanțul operațiunii militare speciale rusești în Ucraina

În urmă cu cinci sute de zile, Rusia a lansat un război de cucerire neprovocat împotriva Ucrainei. Armata rusă a intenționat să cucerească Kievul în trei zile, dar nu a reușit să își îndeplinească niciunul dintre obiectivele propuse în Ucraina.

Sat eliberat. Foto: Profimedia

BILANȚUL PE SCURT AL CELOR 500 DE ZILE. Rezistența ucraineană hotărâtă și pricepută a forțat punctul culminant a mai multor ofensive rusești, inclusiv cea care vizează Kievul și a eliberat oblastele Sumi și Cernihiv, precum și părțile regiunilor Harkov, Mykolaiv și Herson pe care forțele ruse le capturaseră temporar. Forțele ucrainene și-au asigurat și păstrat inițiativa și desfășoară operațiuni contraofensive pe cea mai mare parte a liniei frontului. Forțele ruse sunt concentrate aproape în întregime pe încercarea de a păstra pământurile ucrainene pe care le ocupă încă. Cu asistență occidentală, Ucraina și-a asigurat independența, dar se confruntă cu sarcina critică de a elibera teritoriul vital din punct de vedere strategic, aflat încă sub controlul Rusiei.

UPDATE 07.15 Ieri, forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a raportat pe 7 iulie că forțele ucrainene au avansat cu mai mult de 1 km pe flancul sudic al Bakhmut, iar bloggeri ruși au susținut că trupele ucrainene au atacat pozițiile ruse la sud-vest și nord-vest de Bakhmut. Surse rusești au susținut în plus că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive în vestul Donețkului și vestul oblastului Zaporijia. Surse militare ucrainene au confirmat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în direcțiile Berdiansk (vestul Donețk-estul Oblast Zaporijia) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia) și au succes parțial în zone nespecificate ale acestor direcții.

UPDATE 06.53 Subsecretarul american al apărării pentru politică, Colin Kahl, a remarcat pe 7 iulie că actualele operațiuni ucrainene pe front reprezintă „începutul părții de mijloc” al contraofensivei mai largi și că, prin urmare, este „prea devreme pentru a judeca” cum decurge contraofensiva. Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean Mykhaylo Podolyak a subliniat, de asemenea, la 8 iulie, că forțele ucrainene se concentrează pe distrugerea forței de luptă rusești, ca parte a primei faze a operațiunilor de contraofensivă și a remarcat că faza inițială a contraofensivei este concentrată pe modelarea câmpului de luptă. ISW continuă să evalueze că ritmul actual al contraofensivelor ucrainene și reflectă efortul deliberat și strategic de a crea un gradient de uzură asimetric pentru a conserva puterea de luptă ucraineană și a reduce forța de luptă și echipamentul rusesc cu prețul unor progrese teritoriale mai lente.

UPDATE 06.36 Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include muniții cu dispersie. Pachetul de ajutor de 800 de milioane de dolari include muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop (DPICM) și mai multe muniții pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și sistemele HIMARS MLRS. Subsecretarul american al Apărării pentru Politică, Colin Kahl, a declarat că SUA furnizează Ucrainei muniții cu dispersie din cauza „urgenței momentului” de a echipa forțele ucrainene cu muniție de artilerie pe care să le folosească împotriva țintelor militare rusești în timpul contraofensivei.

UPDATE 06.18 Forțele ruse au efectuat o altă serie de lovituri cu drone și rachete Shahed 131/136 împotriva instalațiilor industriale și de infrastructură ale Ucrainei peste noapte, între 7 și 8 iulie. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat un număr nespecificat de drone Shahed, dintre care forțele ucrainene au doborât cinci. Statul Major ucrainean a raportat că restul dronelor au lovit instalații industriale și de infrastructură din regiunile Dnipropetrovsk și Kirovohrad. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au folosit și rachete sol-aer S-300 împotriva unor instalații nespecificate. Un blogger rus a susținut că unele dintre dronele rusești au lovit spațiile de depozitare din Kryvyi Rih.

UPDATE 05.55 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ucraina „merită aderarea la NATO” înainte de summitul NATO din 11-12 iulie, într-o conferință de presă din 7 iulie la Istanbul cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Erdogan a remarcat, de asemenea, sprijinul Turciei pentru extinderea acordului pentru cereale la Marea Neagră dintre Ucraina și Rusia și a declarat că va discuta despre schimburile de prizonieri de război (POW) cu președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei lui Putin în Turcia din august. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut pe 8 iulie că nu există o dată confirmată pentru întâlnirea dintre Putin și Erdogan.

UPDATE 05.41 Zelensky s-a întors în Ucraina din Turcia cu cinci comandanți ucraineni implicați în apărarea Combinatului metalurgic Azovstal din Mariupol, regiunea Donețk, despre care Ucraina, Rusia și Turcia au convenit anterior că vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului. Peskov a susținut că atât Ucraina, cât și Turcia au încălcat acordurile prin returnarea celor cinci comandanți în Ucraina și a insinuat că Occidentul a forțat Turcia să elibereze comandanții din cauza eșecurilor ucrainene pretinse în război. Bloggeri ruși au criticat guvernul rus punând la îndoială de ce Rusia le-ar permite prizonierilor de război să locuiască într-o țară terță care nu este simpatizantă cu Rusia și de ce guvernul rus ar schimba apărătorii Combinației Metalurgice Azov cu fostul politician ucrainean și aliat al Kremlinului Viktor Medvedchuk. Declarațiile lui Erdogan cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la NATO pe lângă eliberarea apărătorilor Azovstal reprezintă o schimbare notabilă în relația Rusia-Turcia, deși profunzimea și permanența sprijinului aparent al lui Erdogan pentru Ucraina nu sunt clare în acest moment.

UPDATE 05.27 Serviciile secrete ucrainene au indicat că autoritățile ruse valorifică teama de o provocare la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP) pentru a alunga personalul ucrainean și a crește prezența rusă la ZNPP înainte de viitorul summit NATO. Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a raportat că prim-adjunctul șefului de stat major al administrației prezidențiale ruse Serghei Kiriyenko și șeful de ocupație al regiunii Zaporijia, Evgheni Balițki, au discutat despre aducereaa personalului rus ZNPP în locuințe confiscate de la ucrainenii care au fugit din Enerhodarul ocupat. GUR a remarcat, de asemenea, că Kiriyenko și Balitsky urmăresc să sporească prezența rusă în Enerhodar ocupat cu 4.500 de personal rus. GUR a raportat că autoritățile de ocupație ruse continuă să mineze diferite zone ale ZNPP, inclusiv sălile tehnice și de mașini. Kremlinul ar putea încerca să preia control fizic suplimentar asupra operațiunilor ZNPP pentru a prezenta în mod fals Rusia drept singurul operator sigur al ZNPP și Ucraina ca o amenințare la adresa securității centralei pentru a descuraja sprijinul occidental pentru Ucraina la summitul NATO.

UPDATE 05.12 Un comandant Wagner a declarat că Grupul Wagner va merge în Belarus după odihnă și recuperare până în august 2023. Un blogger rus a publicat un interviu cu comandantul Grupului Wagner Anton „Lotos” Yelizarov pe 7 iulie, care a declarat că finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a avut personal a ordonat întregului personal Wagner din Ucraina să-și ia concediu de odihnă până la o perioadă nespecificată la începutul lunii august, înainte ca Kremlinul să încerce să se asigure că deține controlul asupra conducerii și personalului Wagner din Africa și Orientul Mijlociu. Implicațiile rebeliunii armate Wagner pentru forțele Wagner și Prigojin rămân neclare, dar Ucraina a beneficiat deja de pe urma rebeliunii și ar putea obține beneficii suplimentare. Yelizarov a declarat că, acum, Consiliul Comandanților lui Wagner trebuie să rotească personalul Wagner în „direcții îndepărtate” (însemnând, probabil, forțele Grupului Wagner din Africa și Orientul Mijlociu) pentru a pregăti și organiza logistica pentru noile sale baze din Belarus. ISW a raportat anterior că starea reorganizării Grupului Wagner și posibila redistribuire în Belarus ar putea să nu fie clară până în toamna anului 2023.

UPDATE 04.58 Statutul acordului dintre președintele rus Vladimir Putin și Prigojin este neclar, iar înțelegerea ar putea fi în evoluție. Yelizarov a declarat că Putin a promis că forțele ruse de aplicare a legii nu vor urmări în judecată Grupul Wagner, deși rămâne neclar de ce Kremlinul fie nu a integrat agresiv forțele Wagner în Ministerul rus al Apărării (MOD) și nici nu le-a exilat imediat în Belarus. Confirmarea președintelui belarus Alexander Lukașenko din 6 iulie că forțele Wagner nu se află în Belarus a fost contrară înțelegerii publice că luptătorii Wagner ar trebui să semneze deja contracte cu Ministerul Apărării Rusiei, să plece acasă la pensie sau să se mute în Belarus. Interviul lui Yelizarov sugerează că luptătorii și comandanții Wagner sunt încă capabili să se deplaseze liber în Rusia și să se asocieze între ei și că autoritățile ruse nu interferează altfel în afacerile Wagner în afară de efectuarea unei operațiuni de informare pentru a separa Grupul Wagner de Prigojin. Rotația forțelor expediționare non-ucrainene ale lui Wagner i-ar putea oferi lui Prigojin acces la un cadru de locotenenți loiali și capabili, probabil în Rusia, dacă Prigojin controlează rotația. ISW nu a văzut nicio dovadă că autoritățile ruse exilează sau rețin comandanții sau luptătorii Wagner care au participat la rebeliune.

UPDATE 04.33 Putin continuă să le permită lui Wagner și Prigojin să opereze în Rusia și ar putea reprezenta o amenințare pentru regimul său. A permite lui Prigojin, comandanților săi și celor 25.000 de luptători Wagner care au condus și au participat la rebeliunea armată aparentă libertate deplină de mișcare și comunicare în Rusia, arată că Putin are fie o încredere remarcabilă (și nejustificată) în loialitatea lor reînnoită, cât și disperarea de a atrage cât mai mulți posibil luptători de partea lui, sau o incapacitate de a lua măsuri împotriva lor.

UPDATE 04.10 Kremlinul ar putea încerca să se asigure că deține controlul asupra conducerii și personalului lui Wagner din Africa și Orientul Mijlociu. Reuters – citând oficiali sirieni de securitate, surse din apropierea forțelor ruse desfășurate și oficiali regionali – a raportat că , rapid, comandanții militari sirieni și ruși au întreprins măsuri pentru a preveni răspândirea revoltei armate Wagner în rândul forțelor Wagner din Siria. Oficialii sirieni și ruși au tăiat liniile telefonice, au convocat aproximativ o duzină de comandanți Wagner la baza militară rusă de la Hmeimim, în vestul provinciei Latakia și au ordonat forțelor Wagner să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării (MOD) sau să părăsească Siria. O sursă militară regională apropiată de Damasc și două surse siriene au remarcat că un grup de ofițeri militari ruși a fost trimis rapid în Siria pentru a prelua forțele Wagner după ce Prigojin a anunțat începutul rebeliunii armate. Trei surse au indicat că Ministerul Rusiei a redus salariile pentru personalul Wagner și au remarcat că zeci de membri ai personalului Wagner au fost transportați cu avionul într-o locație nespecificată cu avioane rusești când au refuzat să semneze contracte cu Ministerul Rusiei. Oficialii sirieni au remarcat că se așteptau ca mai mulți membri ai personalului Wagner să refuze să semneze contracte cu Ministerul Apărării din Rusia. Acțiunea rapidă a Kremlinului în Siria poate indica faptul că Kremlinul nu este încrezător că personalul Wagner nu ar reprezenta un risc de securitate pentru forțele ruse din Siria.

UPDATE 03.49 NBC News a obținut imagini care par să arate peste 600 de forțe Wagner care pleacă de pe un aeroport din Bangui, Republica Centrafricană (CAR). NBC News a observat că un ziar regional a raportat și plecarea a sute de membri ai personalului Wagner pe 6 iulie și a remarcat că nu este clar dacă aceste plecări fac parte dintr-o rotație de rutină a trupelor sau o epurare orchestrată de Kremlin a loialiștilor Prigojin. Un oficial din CAR a susținut că nu a existat nicio schimbare în prezența Wagner în țară, iar reprezentantul principal al Wagner, Dmitry Sytii, a dat de înțeles că forțele Wagner nu au primit ordin să se întoarcă în Rusia în acest moment. Este posibil ca unii membri ai personalului Wagner din RCA să plece după ce au refuzat să semneze contracte cu Ministerul Apărării Rusiei, având în vedere rapoartele despre plecări similare ale personalului Wagner din Siria.

UPDATE 03.31 Implicațiile rebeliunii armate Wagner pentru forțele Wagner și Prigojin rămân neclare, dar Ucraina a beneficiat deja de pe urma rebeliunii și ar putea beneficia și mai mult. Manipularea de către Putin a Grupului Wagner – cea mai eficientă forță de luptă a Rusiei în acest moment – după rebeliunea din 24 iunie îi va împiedica probabil să lupte în Ucraina pe durata actualei contraofensive ucrainene și ar putea degrada permanent capacitatea generală a Rusiei de a duce război în Ucraina. Retragerea grabnică a Grupului Wagner din Bakhmut a perturbat pozițiile rusești în zonă și a facilitat câștigurile semnificative din punct de vedere tactic pe care forțele ucrainene le-au obținut în jurul Bakhmutului.

UPDATE 03.17 Un proeminent blogger rus a speculat că acum, conducerea militară rusă ar putea fi în proces de a lua decizia de a-l înlocui pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, sugerând că implicaţiile rebeliunii din 24 iunie a Grupului Wagner ar putea avea în continuare ramificaţii asupra celor mai înalte eşaloane de comandă militară. Bloggerul a susținut pe 7 iulie că mai mulți factori sugerează că Șoigu ar putea fi înlocuit, invocând în mod special faptul că viceprim-ministrul rus Dmitri Cernyașenko s-a întâlnit cu adjunctul ministrului vietnamez al apărării Hoang Xuan Tien la Moscova pe 6 iulie în loc de Șoigu. Bloggerul a sugerat că este „fără precedent” ca Ministerul Apărării Rusiei să nu trimită un reprezentant la astfel de negocieri, ceea ce, afirmă bloggerul, sugerează că, în curând conducerea militară rusă ar putea trece la marginalizarea lui Șoigu. Un blogger a remarcat, totuși, că este puțin probabil ca decizia finală să fi fost încă luată oficial din cauza legăturilor personale ale lui Șoigu cu liderii regionali și oligarhii puternici, inclusiv în cadrul Ministerului rus al Situațiilor de Urgență. ISW nu poate confirma în mod independent zvonurile despre înlocuirea lui Șoigu și, de fapt, a evaluat anterior că este puțin probabil ca Putin să îl înlocuiască în curând pe Șoigu sau pe generalul general al armatei Valeri Gerasimov, iar Ministerul Apărării Rusiei pare să fie interesat activ să-l prezinte pe Șoigu drept un ministru eficient al apărării și a postat imagini cu Șoigu vizitând militari ruși cu contract la terenurile de antrenament din Districtul Militar de Sud (SMD) pe 8 iulie. Speculațiile bloggerului despre soarta lui Șoigu indică faptul că Kremlinul va trebui să continue să echilibreze nemulțumirea larg răspândită față de Șoigu și Conducerea Ministerului Apărării și desfășurarea războiului cu dorința de a evita să pară să capituleze în fața cererilor finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, ca urmare a rebeliunii armate a lui Wagner.

UPDATE 03.05 Autoritățile ruse ar fi împiedicat pe fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin să țină o discuție despre rebeliunea Grupului Wagner. Librăria din Sankt Petersburg Listva a susținut pe 8 iulie că poliția din Sankt Petersburg a percheziționat ilegal librăria pentru a împiedica Listva să găzduiască discursul lui Girkin despre rebeliune și a dat magazinului un avertisment oficial pentru găzduirea discuției fără a coordona evenimentul. Listva a susținut că acest raid a fost ilegal deoarece legea rusă nu impune înregistrarea evenimentelor de mai puțin de 50 de persoane. Listva a susținut că autoritățile din Sankt Petersburg vizează frecvent librăria, inclusiv prin arestarea unui angajat pentru o altercație pe 7 iulie, despre care librăria o descrie ca protejând „un bărbat rus care a fost amenințat de o mulțime de migranți tadjici”. Girkin a condamnat pe scurt acțiunea de aplicare a legii, întrebând sarcastic dacă autoritățile îl vor acuza penal pentru că a condamnat rebeliunea Wagner sau a cerut victoria Rusiei în războiul din Ucraina.

UPDATE 02.50 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol de-a lungul graniței Harkov-Lugansk și la sud de Kreminna pe 8 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să avanseze la nord-vest de Svatove, lângă Berestove (19 km nord-vest), Novoselivske (14 km nord-vest) și Stelmakhivka ( 15 km nord-vest) și la sud de Kreminna, lângă Berestove (30 km sud de Kreminna) și Vesele (32 km sud de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Vest al Rusiei, Serghei Zybinsky, a susținut că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă (Districtul Militar de Vest) au lovit echipamente ucrainene în apropiere de Pishchane (25 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat fără succes să traverseze râul Jerebets între Svatove și Kreminna și au atacat de la Karmazynivka (12 km sud-vest de Svatove) spre Chereshchyna (20 km sud-vest de Svatove). Surse ruse au raportat că elemente ale Brigăzii 285 de artilerie de gardă (Armata a 2-a combinată, Districtul Militar Central) și Brigada 24 de gardă independentă cu destinație specială (Direcția principală a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse [GRU]) se luptă în zona Kreminnei. Ministerul rus al Apărării a susținut că elementele Grupului de forțe din Centrul Rusiei au respins un atac ucrainean în apropiere de Torske (15 km vest de Kreminna). Imaginile geolocalizate postate pe 8 iulie arată că forțele ruse au obținut câștiguri în plus lângă Spirne, la 23 km spre sud de Kreminna.

image

UPDATE 02.33 Forțele ucrainene continuă probabil să efectueze lovituri în zonele de concentrare a Rusiei din spatele frontului regiunii ocupate Lugansk. Imaginile postate de surse locale pe 7 iulie arată incendii și consecințele unei explozii în apropiere de Sorokyne, la aproximativ 35 km sud-est de orașul Lugansk și la 130 km de linia frontului actuală. Mai multe surse au sugerat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniție folosind rachete Storm Shadow. Administrația de ocupație a Republicii Populare Lugansk (LNR) nu a comentat încă lovitura.

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene și ruse au efectuat atacuri la sol în jurul Bakhmut pe 8 iulie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat pe 7 iulie că forțele ucrainene au avansat cu mai mult de 1 km în zone nespecificate la sud de Bakhmut. Malyar a remarcat că luptele se desfășoară la nord de Bakhmut fără modificări ale pozițiilor ruse sau ucrainene și că forțele ucrainene fac dificilă mișcările forțelor ruse în Bakhmut însuși. ISW nu a observat o confirmare vizuală a forțelor ruse care au întâmpinat dificultăți în mutarea personalului din Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Berkhivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Kurdiumivka (12 km sud-vest de Bakhmut) și că luptele sunt în desfășurare pentru înălțimile de la nord și vest de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă să opereze la periferia de vest a orașului Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Berkhivka. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei din Republica Saha, Sardana Avksentyeva a trimis o plângere ministrului rus al apărării, Șoigu, pe 8 iulie, cu privire la tratamentul personalului din Brigada de asalt aerian a 83-a de gardă (VDV) care operează în apropiere de Klișchiivka. Elementele Brigăzii 83 VDV de Gardă au servit probabil doar în direcția Bakhmut de aproximativ două săptămâni, deoarece ISW a raportat pe 21 iunie că forțele ruse au dislocat elemente ale Brigăzii 83 VDV de Gardă în zona Klishchiivka pentru a înlocui elementele Brigăzii 31 VDV de Gardă care suferise pierderi grele.

image

UPDATE 02.02 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 8 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Novokalynove (11 km nord-vest de Avdiivka), Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Pervomaiske ( 11 km sud-vest de Avdiivka), Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (imediat la sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Un proeminent blogger rus și fost ofițer rus, Igor Girkin a caracterizat atacurile rusești de lângă Avdiivka drept „atacuri la mașini de tocat carne”. Șeful cecen Ramzan Kadyrov a publicat filmări pe 7 iulie și a susținut că forțele cecene, posibil unități „Akhmat” Spetsnaz, folosesc muniții termobarice pentru a lovi fortificațiile subterane ucrainene din Marinka.

image

UPDATE 01.55 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol de-a lungul graniței administrative dintre oblastele Zaporijia și Donețk pe 8 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Blahodatne (5 km sud de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka), Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka), Rivnopil (8 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Urojaine (9 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Ministerul rus MoD a susținut că elementele Grupului de forțe din Estul Rusiei au respins un atac ucrainean și au distrus un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean lângă Urojaine. Bloggeri ruși au distribuit imagini care pretind că arată unități ale Brigăzii 305 de Artilerie Rusă (Armata a 5-a Combinată, Districtul Militar de Est) respingând un atac ucrainean și distrugând echipamentul ucrainean în apropiere de Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka).

UPDATE 01.40 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 8 iulie. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul de vest Zaporijia). Malyar a declarat că forțele ucrainene distrug echipamentele, armele și depozitele de muniții rusești în această direcție pentru a reduce semnificativ capacitățile ruse. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, maiorul Valery Shershen, a declarat că forțele ucrainene au obținut un succes parțial și au avansat în direcția Melitopol. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene s-au retras din zona Pyatykhaty-Jerebyanky, la aproximativ 25 km sud-vest de Orikhiv. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins două unități de recunoaștere ucrainene în apropiere de Marfopil (9 km sud de Hulyaipole) și Robotyne (12 km sud de Orikhiv) și au oprit un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean în apropiere de Dorojnyanka (6 km sud de Hulyaipole).

image

UPDATE 01.24 Bloggeri ruși continuă să contrazică narațiunea oficială a Ministerului rus al Apărării cu privire la înfrângerea pretinsă a unei prezențe ucrainene lângă Podul Antonivsky la 1 iulie pe râul Nipro. Un blogger a susținut că forțele ruse luptă pentru a îndepărta forțele ucrainene din zonă și continuă să respingă încercările ucrainene de a aduce întăriri pe malul de est (stânga). Un alt blogger a susținut că raportarea rusă că forțele ucrainene au fost respinse din acele poziții este o „ascundere” a realității.

image

UPDATE 01.07 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi observat pregătirea de luptă a militarilor ruși cu contract la terenul de antrenament din Districtul Militar de Sud (SMD) pe 8 iulie, probabil în încercarea de a prezenta în mod favorabil eforturile de oficializare a Rusiei și de a stimula recrutarea de personal. Ministrul rus al Apărării a anunțat că șeful Direcției principale de antrenament de luptă din Rusia, generalul colonel Ivan Buvaltsev, i-a raportat lui Șoigu despre progresul antrenamentului noilor formațiuni, iar Șoigu a inspectat exercițiile de conducere și de tragere ale echipajelor de tancuri T-90. Presa de stat rusă l-a arătat pe Șoigu inspectând un șir de tancuri rusești. Ministrul rus al Apărării a susținut că militarii ruși cu contract urmează în prezent un curs de pregătire intensivă de 38 de zile, care antrenează personalul în războiul urban, coordonarea luptei și alte abilități militare, cum ar fi conducerea de luptă și echipamente speciale. Militarii au urmat două săptămâni de antrenament individual înainte de a începe programul de 38 de zile. Ministrul rus al Apărării își continuă eforturile de a stimula voluntarii ruși să semneze contracte militare cu Forțele Armate Ruse, iar vizita lui Șoigu în tabăra de antrenament SMD a fost probabil o încercare publicitară de a facilita recrutarea ulterioară.

UPDATE 00.44 Elemente ale Brigăzii 83 de asalt aerian al gărzilor (VDV) se plâng de lipsa rotațiilor și arată un moral scăzut după ce au fost angajate recent pe flancul sudic al Bakhmut. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei pentru Republica Saha, Sardana Avksentyeva, a trimis un apel scris lui Șoigu pe 8 iulie cu privire la plângerile primite de la familiile militarilor care servesc în Brigada 83 Gardă VDV. Avksentyeva i-a cerut lui Șoigu să ofere informații despre acordarea concediilor și procedurile de rotație și i-a cerut lui Șoigu să inițieze o inspecție la comanda Brigăzii 83 Gărzi VDV. Apelul lui Avksentyeva indică probabil că elementele Brigăzii 83 Gărzi VDV – care în prezent luptă și pierd teren lângă Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa rotațiilor de personal în rândul familiilor lor. Lipsa rotațiilor susține probabil alți indicatori, respectiv că forțele ruse nu au rezerve operaționale. Plângerea unității cu privire la sărbători indică, de asemenea, un moral scăzut, deoarece aceste forțe par să fie mai puțin preocupate de respingerea contraatacurilor ucrainene în desfășurare decât de întoarcerea acasă.

UPDATE 00.23 Guvernul ucrainean a indicat că autoritățile ruse de ocupație se străduiesc să compenseze personalul din industriile critice, ceea ce duce la lipsuri de personal care ar putea împiedica efortul de război al Rusiei. Centrul de rezistență ucrainean a raportat că autoritățile ruse plătesc salarii slabe lucrătorilor feroviari din Ucraina ocupată, ceea ce a dus la părăsirea întreprinderii de căi ferate Donețk de 1.600 de lucrători în 2022 și de 750 până acum în 2023. Centrul de Rezistență a remarcat că noul efort rusesc de a restructura companiile feroviare ocupate în structura „Căile ferate din Novorossiya” va scădea și mai mult nivelul personalului feroviar. Centrul de Rezistență ucrainean a mai raportat că salariile slabe ale Rusiei și eforturile de reorganizare, precum și mobilizarea forțată a civililor din teritoriile ocupate, au redus numărul minerilor din Ucraina ocupată cu peste 50 la sută.

UPDATE 00.16 Autoritățile de ocupație ruse continuă să promoveze rețele de patronaj cu subiecții federali ruși pentru a susține proiectele de infrastructură. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a raportat că regiunea Riazan furnizează materiale de construcție administrației de ocupație a Regiunii Herson. Administrația de ocupație a regiunii Herson a raportat, de asemenea, că Republica Mordovia conduce eforturile de restaurare a centrului multifuncțional Kalanchak Raion.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a repopula zonele din Ucraina ocupată cu ruși. Radio Free Europe/Radio Liberty a relatat că civilii ruși cumpără terenuri și imobile în Mariupolul ocupat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat